Jak vybrat a správně nanášet pleťový olej

Pleťový olej může být pro tvou pleť učiněným zázrakem i kazisvětem. Vše závisí na správném výběru a aplikaci. Jak na to? Vytvořili jsme pro tebe průvodce, se kterým už nesáhneš vedle.

2_4

Co umí pleťový olej

Obecně je největším přínosem pleťových olejů schopnost udržet v pokožce vodu čili zajistit její hydrataci, podporují regeneraci, vyživují a zpomalují tvorbu vrásek. Zároveň bývají šikovným parťákem při odličování.

Jak se pleťový olej používá

Než se pustíš do používání pleťového oleje, měj na paměti, že se přes něj do pleti už jen těžko dostávají jiné produkty. Proto bys měla pleťový olej nanášet až jako poslední krok své skincare rutiny.

 3_4

Nejprve vyčkej několik minut, než se vstřebá sérum i krém. Poté pleť přestříkej květovou vodou a na navlhčenou tvář nanes 3 až 5 kapek oleje dle typu pleti (čím mastnější, tím méně). Ty pak jemnou masáží zapracuj do pokožky vždy směrem od středu obličeje ven. Můžeš si pomoct rollerem nebo gua shou.

Jak vybrat správný pleťový olej

Když budeš vybírat pleťový olej, hledej 100% čisté v bio kvalitě ideálně lisované za studena. Hned potom zohledni svůj typ pleti. Některé typy olejů jsou komedogenní, což znamená, že mají tendenci ucpávat póry a zvyšovat riziko vzniku akné. Mezi oleje s nejvyšším komedogenním stupněm patří například kokosový nebo lněný. Naopak oleje s nejnižším komedogenním stupněm, také nazývané suchými oleji, se řadí arganový, šípkový, levandulový, konopný, jojobový, slunečnicový, rakytníkový, hroznový.

Pleťové oleje pro jednotlivé typy pleti:

  • Mastná, problematická a smíšená: arganový, šípkový, levandulový, konopný, jojobový, slunečnicový, rakytníkový, hroznový.
  • Normální: arganový, švestkový, jojobový, malinový.
  • Suchá: chia, makadamový, avokádový, mandlový, kokosový, meruňkový, arganový, růžový, švestkový, ricinový
  • Citlivá: arganový, levandulový, růžový

4_4

Odličování pomocí pleťového oleje

Odličování pomocí oleje je nejen trendem, ale především velmi účinnou metodou, kdy pleť sice zbavíš nečistot, ale nevysušíš ji. Z dlouhodobého hlediska můžeš u mastné pleti dokonce pozorovat, že se přestane tolik nadměrně mastit. Nejlepší je k tomuto účelu jojobový olej, protože se nejvíce podobá přirozenému mazu pokožky. Chceš to vyzkoušet? Pak si připrav pleťový olej, bavlněné čistící tamponky nebo jemný ručník a teplou vodu. Pleť trochu navlhči, nanes olej a masíruj obličej asi 1 minutu. Poté namoč ručník do teplé vody, pořádně vyždímej a začni jím olej šetrné otírat. Před každým otřením nech teplo několik sekund působit na pokožku. Jakmile bude olej pryč, obličej ještě opláchni čistou vodou a tonizuj buď tonikem, nebo květovou vodou.